596 osób online

Lista Produktów Tradycyjnych powiększyła się o kolejne z Podlaskiego

2022.05.23 15:48
Lista Produktów Tradycyjnych to oficjalny, krajowy rejestr prowadzony przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Znajdują się na niej produkty rolne, spożywcze i inne, których jakość lub wyjątkowe cechy i właściwości wynikają ze stosowania tradycyjnych metod produkcji, tzn. wykorzystywanych od co najmniej 25 lat.
Lista Produktów Tradycyjnych powiększyła się o kolejne z Podlaskiego
Fot: Podlaskie Muzeum Kultury Ludowej

- Jesteśmy w kolejnym ważnym momencie, bowiem kolejne trzy tradycyjne produkty zostały wpisane na listę produktów tradycyjnych Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Ta lista funkcjonuje już od 2005 r. i od tego momentu udało nam się wpisać 81 produktów tradycyjnych, które są nieodzownym elementem dziedzictwa kulturowego, ale też bardzo ważnym elementem społeczności lokalnych – mówił Sebastian Łukaszewicz, wicemarszałek województwa podlaskiego.

Na LPT w woj. podlaskim zarejestrowano 81 produktów, następny jest obecnie w procesie rejestracji.

Kolejne produkty, które zostały wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych to: busłowe łapy, karp z Knyszyna oraz kisiel owsiany.

Busłowe łapy to inaczej "bocianie łapy", jest to swego rodzaju pieczywo, pieczone na przywitanie wiosny. Karp z Knyszyna jest wyjątkowy, ponieważ pochodzi z jednej linii genetycznej. Smak karpia jest rezultatem technologii, karpie są karmione paszami naturalnymi, hodowane są w największym stawie w Polsce, zakładanym jeszcze za Zygmunta Augusta. Kisiel owsiany natomiast jest potrawą wigilijną, postną.

Produkty te opiniował Artur Gaweł, etnograf i dyrektor Podlaskiego Muzeum Kultury Ludowej.

- Jest to olbrzymia satysfakcja, że produkty znajdują uznanie i są na liście. Były przeprowadzone wywiady terenowe, zbierane informacje, dzięki nim można się wiele dowiedzieć. Staw Zygmunta Augusta był założony w latach jego panowania. Karp wtedy dominował. Podlasie jest regionem wyróżniającym się, jeśli chodzi o dawne tradycje i przepisy. Busłowe łapy wypiekano na Święto Zwiastowania, ludność prawosławna obchodzi je 7 kwietnia. Głęboko tkwiły w kulturze, związane są z bocianami, ciasto było wkładane do gniazd bocianich, by szybciej przyleciały. Dzieci w tym dniu były karmione busłowymi łapami. Łapa to symbol urodzaju - opowiadał Artur Gaweł. - Wpisanie na listę tych produktów wpłynie na powrót tych potraw na nasze stoły, jest to znakomita promocja potraw.

Wnioskodawcy wpisów na LPT to: Kuchnia Dobromil (busłowe łapy), Stowarzyszenie Mszczonka z Mszczony Pańskiej (kisiel owsiany) oraz Gospodarstwo Rybackie sp. z o.o. (karp knyszyński).

Anna Kulikowska
anna.kulikowska@bialystokonline.pl

Wersja mobilna BiałystokOnline.pl
Polityka prywatności | Polityka cookies
Copyright © 2001-2022 CMG, Białystok
Adres redakcji: ul. Sienkiewicza 49 lok. 311, Białystok, tel. 85 746 07 39
zamknij X
TA STRONA UŻYWA COOKIES. Dowiedz się więcej o celu ich używania i polityce cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.